တစ္ဖက္တြင္လည္း နံနက္စာကို က်န္းမာေရးႏွင့္ ေလ်ာ္ညီသင့္တင့္သည့္ ေရြးခ်ယ္မႈမ်ိဳးျဖင့္ စားေသာက္သင့္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ဟားဗက္ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး ေဆးေက်ာင္းမွ ပညာရွင္မ်ားက မနက္စာ လြတ္သြားျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္သည္ ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္မ်ားအတြက္ ပိုမို အားစိုက္ လႈပ္ရွားရေလ့ရွိေၾကာင္း ရွင္းျပခဲ့သည္။ ထိုအေနအထားေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈတြင္ အဓိက အစိတ္အပိုင္းျဖစ္ေသာ ႏွလံုးသည္ ထိခိုက္မႈ ပိုႀကီးလာတတ္ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
ၿဗိတိသွ် ႏွလံုးေဖာင္ေဒးရွင္းကလည္း မနက္စာကို ေလ်ာ္ေလ်ာ္ကန္ကန္ စားသံုးျခင္းသည္ လူအမ်ားအေနျဖင့္ သၾကားဓာတ္ လြန္ကဲသည့္ Snackကဲ့သို႔ သေရစာမုန္႔မ်ား စားေသာက္ျခင္းကို အတားအဆီးတစ္ရပ္ ျဖစ္သြားေစေလ့ရွိေၾကာင္း ေထာက္ခံထားသည္။ အသက္(၄၅)ႏွစ္မွ (၈၂)ႏွစ္ၾကား လူေပါင္း (၂၇၀၀၀)တို႔၏ (၁၆)ႏွစ္ၾကာ က်န္းမာေရး မွတ္တမ္းမ်ားႏွင့္ ေနထုိင္မႈ ဓေလ့စရိုက္မ်ားကို သုေတသီမ်ားက ယွဥ္တြဲ ေလ့လာခဲ့ၿပီး ယင္းတို႔အနက္ (၁၅၀၀)ခန္႔သည္ ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈ၊ ေသဆံုးသည္အထိ ဆိုးရြားသည့္ ႏွလံုးေရာဂါ ထိုးႏွက္မႈမ်ားႏွင့္ ႀကံဳခဲ့ရေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ အဓိကအားျဖင့္ ယင္းတို႔အနက္ အမ်ားစုသည္ မနက္စာ ပံုမွန္စားေသာက္သည့္ အေလ့အက်င့္မ်ိဳး ကင္းကြာေနသည္ကို ေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့သည္။
ႏွလံုးထိခိုက္မႈကို ထိခိုက္ေစသည့္ အျခားညႊန္ကိန္းမ်ားမွာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ နည္းပါးျခင္းတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း ပညာရွင္မ်ားက ထပ္မံ အတည္ျပဳခဲ့သည္။ သုေတသီ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒါက္တာ လားကာေဟးလ္က BBCႏွင့္ အင္တာဗ်ဴးတြင္ "ကၽြန္မတုိ႔ ေျပာခ်င္တာကေတာ့ နံနက္ခင္း ကိုယ့္အိမ္မွာ အစားမွန္မွန္ စားဖို႔ပါပဲ။ အထူးသျဖင့္ မနက္အိပ္ရာထၿပီး (၁)နာရီ အေတာအတြင္းေလာက္ ဆိုပါေတာ့။ တစ္ခုခု အက်ိဳးရွိတယ္ဆိုတာ ဘာမွ အက်ိဳးမရွိတာထက္ ေကာင္းပါတယ္။ ေသခ်ာတာက က်န္းမာေရးအရ မွ်ေျခရွိတဲ့ ေနထုိင္မႈ ပံုစံတစ္ခုက အၿမဲတမ္း ပိုေကာင္းတဲ့ဘက္က ရွိတယ္ ဆိုတာပါပဲ"ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
သူမက နံနက္စာလြတ္ၿပီး ေန႔လယ္စာ စားခ်ိန္ထိ အဆာခံေနရျခင္းသည္ ေရရွည္တြင္ ထိခုိက္မႈ မ်ားလိမ့္မည္ဟု ဆိုသည္။ "မနက္စာကို လက္လြတ္ မခံပါနဲ႔။ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္ေတြအတြက္ ပိုအားစိုက္ရရင္ ေသြးတိုးႏုိင္တာမ်ိဳး၊ အဝလြန္တာမ်ိဳး၊ ဆီးခ်ိဳျဖစ္တာမ်ိဳး ႀကံဳရႏိုင္တယ္။ အဲဒီအခ်က္ေတြ အားလံုးက ႏွလံုးကို ထိခုိက္သြားႏိုင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မနက္စာကို လက္လြတ္ မခံပါနဲ႔"ဟုလည္း ေဒါက္တာကာေဟးလ္က အေလးအနက္ ထပ္မံ တိုက္တြန္းသြားသည္။
Planet
0 comments:
Post a Comment